top of page

Marija Ivanović  (1985) 

    

    

     Niška pijanistkinja, profesor klavira, predsednica i osnivač “Cor Artis” ciklusa humanitarnih koncerata, koordinatorka muzičkih projekata pri humanitarnoj fondaciji “Futura Local”, počasna predsednica i osnivač WPTA Spain-Catalonia.

   Osnovnu školu “Dušan Radović” kao i Srednju Muzičku školu u Nišu, završava sa priznanjem “Najbolji učenik generacije”. Sa šesnaest godina upisuje takozvanu “nultu grupu” za talentovane pijaniste na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Svetlane Bogino, u čijoj klasi i završava osnovne studije klavira, sa prosekom ocena 10 i priznanjem “Najbolji student Akademije umetnosti”. Nakon toga, Savet Univerziteta u Novom Sadu bira je za najboljeg studenta celokupne generacije diplomiranih u 2008. godini, što je prvi i jedini put u istoriji samog UNS da ta titula pripadne studentu umetnosti. Dva puta je UNS nagrađuje za postignute vrhunske rezulate u oblasti umetnosti.

     Nakon dve godine angažmana  kao saradnika u nastavi na predmetima Klavir i Poznavanje klavirske literature na AUNS, započinje dvogodišnje usavršavanje na Visokoj školi za muziku u Barseloni (ESMúC) kod nekadašnjeg profesora Državnog Konzervatorijuma u Moskvi, Vladislava Bronjeveckog (student i asistent Elisso Wirsaladze), gde 2015. godine završava i Master naprednih studija interpretacije. Trenutno pohadja treći stepen studija (PhD in Music Performance), na Univerzitetu Aveiro u Portugaliji, pod mentorstvom profesora Gilvano Dalagna i Jorge Salgado Correia. Savete je dobijala i na kursevima renomiranih profesora Borisa Bermana, Serđa Pertikarolija, Noela Floresa, Lovra Pogorelića, Valerija Sigaljeviča, Klaudija Martinez Menera, Vladimira Ogarkova i Dušana Trbojevića, a imala je i priliku da bude izabrana za jednu od četvoro pijanista kojima je svoj prvi masterklas Arkadij Volodos. Održala je više majstorskih kurseva na državnim konzervatorijumima u Barseloni i Badaloni, kao i na Svetskom pijanističkom kongresu u Novom Sadu.

 

     U toku školovanja osvaja više od četrdeset nagrada na pijanističkim konkursima, među kojima su većina priznanja laureata, prve i međunarodne nagrade, a polovina iz inostranstva. Niz priznanja počinje pobedama na nekoliko edicija Saveznog takmičenja mladih pijanista u Nišu, Republičkog takmičenja muzičkih i baletskih škola Srbije, Takmičenju mladih pijanista u Šapcu, Međunarodnom takmičenju za izvođenje savremene muzike u Rimu, “Città di Vasto”u Italiji, gde dobija i priznanje za najboljeg učesnika iz Istočne Evrope, preko priznanja laureata na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola u Beogradu, nagrada na takmičenjima “Karl Filtch” u Rumuniji, “Earth and Nature” u Sofiji, “Zlatko Grgošević” u Hrvatskoj, “Isidor Bajić” u Novom Sadu, “Petar Konjović” u Beogradu, Festivalu Bahove muzike i takmičenju “Dr.  Vojislav Vučković” u Beogradu, “Rome 2006”, “Città di Cortemilia” u Italiji, a trenutno se završava na nedavno pobedama na Konkursu “Arjau”, međunarodnim takmičenjima “Eugenia Verdet”, “Premio Contea'” u Trevizu, Italija i “Jeunesses Musicales” u Barseloni, gde je i dobitnica prestižne nagrade za najbolje izvođenje kultnog katalonskog kompozitora Frederika Mompoua.

      Više od osamdeset resitala vode je kroz Crnu Goru (Međunarodni festival “Barski ljetopis”, 2009, 2010), Hrvatsku (Zagreb, Velika Gorica, Lipik, Samobor – Međunarodni festival “Samoborska glazbena jesen” 2005), Holandiju (‘t Mosterdzaadje, Santpoort-Noord); Rumuniju (Sebeş-Alba, Sibiu), Austriju (Baden, Beč – Bösendorfer Saal), Nemačku (Štutgart, Gerlingen), Bosnu (Sarajevo), Italiju (Rim, Velletri, San Lorenzo in Campo, Venecija, Pezaro, San Lorenzo in Campo, ) i Španiju (Puđserda – tri koncerta na International Summer Music Festival Puigcerda;  Leon – Sala Eutherpe; Creixell Classic; Ljeida; u Kataloniji se među cetrdesetak koncerata posebno izdvaja šest resitala u sklopu Festivala “MasiMas” u koncertnoj sali Gaudijeve Pedrere; Vic – Međunarodni festival “Vesprades de Vic”, resital u sklopu ciklusa “Música als Castells”…). U septembru 2018. organizuje veliki humanitarni koncert za Katalonsko udruženje obolelih od ataksije, “Cor Artis”,  u gradu Vilafranca del Penedes, na kome i učestvuje pored više od dvadeset izvođača. 2011. godine je sarađivala sa jednom od najboljih svetskih grupa klasičnog baleta, “Ángel Corella Ballet”, sa kojima je ostvarila deset nastupa u barselonskom Teatru “Tívoli”, na koreografiji “Polyphonia” pravljenoj po  klavirskoj muzici kompozitora Đerđa Ligetija. Među brojnim nastupima u Srbiji, izdvaja se nastup kao solista sa Niškim simfonijskim orkestrom i dirigentom Svilenom Simeonovim, izvodeći Šumanov koncert za klavir i orkestar, 2012. godine.  

U februaru 2017. radi kao umetnik rezident na”Accademia internazionale di canto Renata Tibaldi - Mario del Monaco”, u Pezaru, Italija. U decembru 2013. dobija Potvrdu izuzetnosti -  “Attestato di Eccellenza” od strane Međunarodne Konstantinske akademije medicinskih, pravnih i društvenih nauka iz Treviza, Italija. U decembru 2015. postaje i redovan član ove institucije. ​

U 2014. preuzima rukovodstvo nad međunarodnim takmičenjem pijanista ''Eugenia Verdet'' u Barseloni, na kome je bila i član žirija. Odziv na takmičenju je bio izuzetan - mladi pijanisti do trideset godina starosti iz deset zemalja sa četiri kontinenta. U avgustu 2013. sa puno uspeha koordinira Summer Course of Excellence i Festival u španskom gradu Puigcerdà, u organizaciji Fondacije Dmitri Jablonski i pijanistkinje Oksane Jablonskaje. 2011. godine joj Ministarstvo za dijasporu Srbije i Međunarodna konferencija mladih lidera iz dijaspore dodeljuju priznanje ’’30 ispod 30’’, za koju se svake godine bira trideset najuspešnijih ljudi mlađih od trideset godina a državljana Srbije , budućih lidera čija filozofija i životni put treba da predstavljaju uzor mladima. Bila je član Saveta AUNS, a od 2011. do 2013. godine i prvi strani student član Saveta ESMúC-a u Barseloni. Služi se sa sedam svestkih jezika.

Trenutno je angažovana kao profesor klavira u držàvnoj muzičkoj školi u gradu Tarragona u Kataloniji.

bottom of page